ХАНК дебне пушачи и диабетици

Ако лекарствата не помогнат, следва операция


Зад абревиатурата ХАНК се крие заболяването хронична артериална недостатъчност на крайниците. То е следствие на стесняване или напълно запушване на артериалните съдове на долните крайници. Настъпилите промени в съдовете водят до намаляване или напълно прекъсване притока на кръв, нарушена доставка на кислород и хранене в териториите, кръвоснабдявани от съответната артерия, обясни в интервю за ehograf.info доц. д-р Елисавета Вълчева от Националната кардиологична болница.

                          

ХАНК обхваща около 5-6%  от населението над 60 години. С възрастта честотата нараства и достига до 22% при възраст над 75 години. По-често са засегнати дългогодишни пушачи и диабетици. Диагнозата се поставя лесно, а лечението може да бъде с медикаменти или оперативно.

 

След проведената терапия извършването на регулярно проследяване на пациентите през интервал от три месеца е изключително важно за цялостния лечебен процес, обясни доц. Вълчева. Алтернатива на класическата ерготерапия е натоварването на мускулатурата по специално разработени и контролирани програми, съчетани с подходящ хигиенно-диетиен режим в комбинация с медикаментозна терапия. Именно тази програма следва да бъде реализирана в специализирани болници за рехабилитация. Такава програма се прилага понастоящем в Балнеосанаториален комплекс „Медика” в Наречен, Хасковски минерални бани, където Специализираните болници по рехабилитация (СБР) имат филиал, и др.

 

Интервюто с доц. д-р Елисавета Вълчева четете тук.


Мариана Маркова | 2014-01-10


Добави в Svejo