Езда побеждава аутизма

Конете превъзпитават децата, твърдят специалисти


Снимка: "Отворено общество" - РусеЕздата помага при борба с атузма, детската церебрална парализа и синдрома на Даун. Освен това може да послужи и за превъзпитаване на деца с проблемно поведение. Методът е известен като хипотерапия. Специалистите обясняват, че това е лечебно-терапевтична процедура, която използва ездата, за да подобри физическото и психическото състояние на децата.

 

Малчугани със специфични нужди се лекуват в Конна база "Бургас". „Децата, които посещават терапиите, имат огромен прогрес във физическото си и психическо състояние”, обясни Николай Калчев, управител на базата. По негова идея и с решение на Общинския съвет, програмата за терапевтична езда за деца с увреждания в Конна база Бургас е безплатна.

 

Методът вече дава своите резултати и за превъзпитание на хлапета. Той бе приложен и в Русе в рамките на проекта "Децата срещат своите нови приятели – конете". Оказа се, че ездата завръща в правия път малчуганите с проблемно поведение. Те търпят ограничения по отношение участието си в социалния живот и ползването на социални права, твърдят специалисти. Затова обръщат поглед към сгафили малчугани с мярка "пробация". Целта на конната езда е те да бъдат ресоциализирани, като бъдат обучавани в различни дейности. Децата се учат да възсядат кон, да го овладеят и сами да го управляват. Като част от терапията полагат и грижи за животните. Експертите считат, че за някои от младежите с проблемно поведение усвояването на трудови и спортни умения може да стане основа за бъдеща професионална реализация.


Ехограф | 2013-08-13


Добави в Svejo