Два бона за хапчета в кашон

Съдът потвърди глобите на аптека в Дупница


Глоби наложени от Изпълнителна агенция по лекарствата на аптека в Дупница, за неправилно съхранение на бракувани лекарства, бяха потвърдени от районният съд в града. Финансовите санкции са в размер на 2000 лева и са за две наказателни постановления.

 

Лекарствата с изтекъл срок на годност не са били съхранявани според разпоредбите в закона, които предвиждат съхранение на обособено място с трайно сигнално обозначение. Фармацевтите в дупнишката аптека пък, са съхранявали негодните медикаменти в шкаф със секретно заключване, а сигнализацията върху него била единствено надпис „брак”.

 

В аптеката, която се намира на една от централните улици в Дупница, освен неправомерното съхранение на бракувани медикаменти, инспекторите са установили и нарушения в съхраняването на лекарствата с рецепта. Наличието на такива, са били констатирани по щандовете в търговския обект. Според заключението на магистратите, с подобни медикаменти, законът забранява и физически и визуален контакт.

 

Според регламентите в законодателството, старите лекарства се вземат обратно от дистрибуторите, които ги предават за унищожаване. Процедурата за това е дълга - ако медикаментите са обикновени, се подава молба до Агенцията по лекарствата. В случай, че става дума за наркотични средства – заявлението е до здравното министерство. Негодните продукти се изгарят в инсинераторите на Александровска болница или ВМА в присъствието на инспектори от РИОКОЗ и изпълнителната агенция по лекарствата, съобщиха от там.

 

По данни на агенцията, изтеклият срок на годност докарва 20% от актовете, които се съставят на аптеки. Нарушителите честа са по-малките аптеки, тъй като големите фармацевтични търговски обекти вече са снабдени със сигнализираща  компютърна система. Самата тя подава сигнал, когато годността за даден медикамент изтича, докато в малките обекти се разчита на редовното пренареждане на складовете. Лекарствената регулация се прилага в различни сфери на фармацевтичния сектор, за да се осигуряват качествени, безопасни и ефективни лекарства.


Христо Михайлов | 2014-01-09


Добави в Svejo