Копър и анасон гонят коликите

Топла кърпа успокоява коремчето


Домашно приготвени чайчета от лайка, копър, анасон и джоджен са стари изпитани рецепти справянето с коликите при бебетата. Вашият педиатър ще ви предпише най-подходящия продукт за справянето с проблема. Рецептите на баба обаче няма да са ви излишни в този труден за вас и за бебето момент.

 

Коликите са едно от първите изпитания, през които преминават младите родители. Да гледате как детето ви плаче и се гърчи от болка, не е най-приятното нещо и със сигурност е стресиращо за всяка млада майка, особено ако това е първото й дете. Бебешкият плач е първото нещо, което приковава вниманието ви. Забравяте къде точно сте, какво правите и докъде сте стигнали при вида на мъничето, което свива крачета, стиска юмручета, личицето му почервенява от рев, а брадичката започва да трепери. Всяка майка е чувала репликата: „Спокойно. Бебетата имат колики. Ще мине“.

 

Коликите се причиняват от засядане на пяна от газове в червата. Когато процесът е уравновесен и газовете наистина се отделят от обработваната течност, тогава те се изкарват навън с пръцкване, като част от тях преди това се абсорбира от стените на червата. Но когато мехурчетата с газове са много малки и много на брой, се образува пяна, която “засяда” в червата и не може нито да се изходи, нито газът в нея да се отдели или абсорбира. Всички методи за справянето с коликите имат за цел размиването и разграждането на именно тази пяна. Някъде след третия месец процесите се нормализират, сложната система в човешкия чревен тракт заработва изцяло и коликите не се появяват.

                                            

Бебетата нямат още изграден начин за справяне с болка и уплаха и често изпадат в паника. Тази им тревожност е като верижна реакция, защото ги фиксира върху болката, оттам се повишава паниката и тревожността. Затова най-добре е бебетата са се гушкат, да им се пее и да им се говори.

 

Рецептите на баба

 

Има няколко бабешки рецепти за чайове срещу колики. Има и фармацевтични продукти под формата на капки. Това, което можете да направите с подръчни средства, е да поставите затоплена кърпа или торбичка с черешови костилки върху коремчето на бебето. Можете също леко да притиснете коремчето с гушкане или с държане на коляно. И в двете пози се улеснява уригването – а то е много важно, защото погълнатият въздух само засилва коликите. А бебетата постоянно гълтат въздух.

 

Сред препоръчаните бабини рецепти са отвари от семена на копър, лайка, анасон и джоджен. Консултирайте се с вашия педиатър коя рецепта е най-подходяща за вашето бебе.

 

Чай от джоджен

 

Сложите 1 чаена лъжичка джоджен, сушен или пресен, в 200 мл вряща вода. Държте запарката не повече от 3 минути. След това прецедете чая. Изчакйте да истине и давайте по една чаена лъжичка 2-3 пъти дневно. Вторият вариант е да направите запарката по гореописания начин и след това да разтваряте 4-5 пъти дневно по една капка чай от джоджен в чаша вода и да я давате на бебето. Според някои това е по-добрият вариант, защото вкусът на джоджена е твърде силен за малкия човек.

 

Чай от копър

 

Сложете 1 чаена лъжичка копър в 200 грама вода. Оставете да ври 2 минути и след това захлупете за да се запари за около 20-30 минути.

 

Чай от лайка

 

1 ч. л. цвят лайка се вари в 200 мл кипяща вода. След като се свари, оставете със затворен капак, докато чаят достигне стайна температура, след това го прецедете. Давайте на бебето по 20-30 мл.


Силва Агопян | 2014-01-09


Добави в Svejo