Сидеров на психиатър

Падането от власт лекува личностна психопатия


Психиатрична оценка на водача на партия Атака направи бившият консултант от ВМА-Пловдив, сега свободно практикуващ специалист д-р Веселин Герев. Според него, изявите на Волен Сидеров, са израз на личностна психопатия, която се проявява и при други политици, за които се видя, че най-бързото лечение е падането от власт.

 

В поведението на Волен Сидеров експресират черти на характера, които се проявяват при хора, които се самозабравят и си мислят, че едва ли не от тях зависи всичко, пояснява специалистът в интервю за Дарик направено през месец юни миналата година, когато водачът на националистите избухна срещу протестиращите в София. Според д-р Герев, циничното поведение и арогантността са насочени не само към журналисти, протестиращи и парламентаристи, а към целия български народ.

 

 „Не се заблуждавайте, че хора като Волен Сидеров са болни - макар и извратени от властта, те са напълно наясно какво вършат и просто разиграват циркове", категоричен е психиатърът. Именно затова не е нужно да се правят психотестове на депутатите и министрите, каза още д-р Веселин Герев.

 

Както стана ясно, в деня на Богоявление Волен Сидеров и депутати от „Атака” бяха участници в словесен, преминал след това и във физически конфликт на летище Варна. Навенят излезе от прокуратурата на брифинг във вторник. Според информацията, освен лидера на националистите, свидетели са разпознали още Деница Гаджева и Десислав Чуколов.

 

Още в самолета, Сидеров се спречкал с 28-годишна жена, която е културно аташе на Франция в България, съобщи на следващия ден и БТВ. Разправията е продължила и след кацането на летището, където за нея е уведомена "Гранична полиция". На място е изпратен екип на специализираните полицейски сили. Словесните атаки обаче преминават към физическа разправа.

 

Има достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер, извършено от лидера на „Атака” Волен Сидеров, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Делото по повод инцидента е изпратено на Софийската градска прокуратура, която се занимава с лица с имунитет.

 

Тъй като случаят е с голям обществен отзвук, а прокуратурата публично се ангажира да действа изключително бързо, като по случая работеха трима прокурори във Варна и седем разследващи полицаи, има нищожна вероятност градската прокуратурата да е на мнение, различно от това на районната в морския град.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе вчера в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

 

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че Волен Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията.

 

Събрани са доказателства и за това, че Сидеров е причинил на Костадин Колев – полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му.

 

В определението за психопат пише, че това е човек, който няма съвест и съзнателност, но не защото му липсва интелектуален капацитет да разбере разликата между редно и нередно, а защото липсва емоционалната връзка с когнитивността, мислите и т.н. Някои от характеристиките на това включват поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети.

При нормални хора може да се различи емоционално-наситено от неутрално събитие, но при психопатите това е невъзможно. Части от лимбичната зона и части на мозъка, отговарящи за емоционалността като цяло - хипокампус, амигдала, при психопатите не функционират, както при другите хора. Психопатиите обхващат състояния, които се намират на границата между болестта и нормата, поради което са трудно установими (признак за това е, че клиниките често прехвърлят свои пациенти психопати на полицията, а полицията по-късно им ги връща обратно).


Стефка Зашева | 2014-01-09


Добави в Svejo