Черна шипка успокоява гастрита

Преяждането води до стомашни разстрйства


Преяждането може да доведе до обостряне на гастрита, предупреждават лекари. Съществуват обаче билки, които могат да помогнат в тази ситуация. Това са черна шипка, смрадлика, жълт кантарион.

              

Натоварването на храносмилателната система води до стомашни разстройства. Това важи особено по празници. Най-уязвими са хора, които са спазвали за известен период пост или ограничителен хранителен режим, какъвто е Коледният пост. В това време активността на храносмилателните ензими значително намалява и метаболизмът се понижава. Натоварването на храносмилателната система по време на коледните и новогодишни гощавки надвишава нейния функционален капацитет и води до храносмилателни разстройства.

 

Те се изразяват в стомашен дискомфорт, болки и подуване на корема, киселини, газове и учестена дефекация. Това най-вече се отнася за хора, предразположени и фамилно обременени със стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания. Тогава едно обилно хранене, с повишен прием на мазнини, може да отключи или да обостри съществуващ гастрит, колит или жлъчна криза.


Виолета Христова | 2014-01-03


Добави в Svejo