Богородица помага за бебе

Пред иконата коленичат вярващи от различни религии


Снимка: old.svishtov.bgСтара чудотворна икона на Св. Богородица разваля магии, цери болести и помага да бебе. Светинята се намира в Свищовския манастир „Покров Богородичен“. Християни, мюсюлмани, католици и будисти идват тук, за да се помолят заедно за здраве.

           

Всяка година стотици вярващи не само от България, но и от страни като Италия, Австрия, Турция и чак от далечна Япония се стичат в божия храм край брега на Дунава, за да се помолят на Божията майка със счупения пръст. Легендата разказва, че пръстът й бил откраднат от румънска знахарка, за да й помага в лечението. Докато преминавала със сал Дунава обаче, салът се разцепил и крадлата се удавила.

 

Вярва се, че иконата тя лекува очни и нервни заболявания. Помага и при безплодие. Обединени от вярата в чудото, посетителите коленичат пред нея и отправят молитви на различни езици за здраве и щастие.

 

Още по време на робството се знаело за чудесата, които иконата прави. Богородица се явила в съня на турчин, чиято жена била сляпа и не можела да му роди дете. Божията майка му казала да измие лицето на жена си с вода от манастирското аязмо. Той изпълнил заръката и чудото станало – тя прогледнала, а след година родила и първото си дете. В знак на благодарност мюсюлманинът направил златен обков на светинята, а жена му приела християнската вяра.

 

По време на опожаряването и разрушаването на манастира през турското робство иконата била скрита от монасите. След Освобождението я намерило овчарче, което я върнало обратно в храма.


Ехограф | 2013-08-12


Добави в Svejo