Лайка и мента срещу преяждане

Билкови отвари успокояват корема


Вече сме в еуфорията на празничното настроение и се подготвяме за голямата коледна ваканция. През почивните дни няколко пъти ще се събираме около празничната трапеза.

 

Освен приятни изживявание в компанията на близки и приятели, тя крие и рискове за здравето, предупреждават лекари. Причината е, че някои хора имат лошия навик за преяждат по празниците. Ако се прекали с храната, се проявяват се различни стомашни неразположения и болки. В такъв момент състоянието може да бъде облекчено с билки.

 

Мента, розмарин, кимион и джинджифил са лековитите растения, които са с изпитано действие в такъв момент. Ако стомахът се разбушува, лесно може да бъде укротен с чай от лайка и мента. Розмаринът пък помага за пречистването на черния дроб.

 

Ментоловото масло пък е много ефективно в случай на съвкупност от гадене, болки в стомаха, газове в червата, успокоява спазмите в храносмилателните пътища. За да има по-бързо действие, то трябва да се приема на малки дози, разредено в чай. Освен това то има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие.

 

Отлични газогонни средства са кимион, резене и анасон. Същото важи и за карамфила, канелата и джинджифила.

 

Не забравяйте да се консултирате предварително с лекар.


Мариана Маркова | 2013-12-21


Добави в Svejo