Аутизмът не се лекува с хапче

Нужни са подкрепа, любов и търпение


Снимка: Личен архивПенка Койчева е клиничен психолог в Медицински център "Детско здраве и  МБАЛ "Здравето” – София. Тя е юрист, съдебен експерт- психолог към съдебен район - София, външен специалист кризисни интервенции към Държавна агенция за закрила на детето. Завършила е й множество курсове в областта на психологията и други, има публикации на различни обществено значими, психологически теми.

                      

Г-жо Койчева, какви са симптомите на аутизма?

Симптомите на разстройството са много и различни. При всяка личност се проявяват индивидуално. Няма спектър на „от” и „ до”, но по скалата на спектъра детето може да израства „нагоре”. Задължителните условия за това са социалната подкрепа, любовта на заобикалящите го, безграничното търпение и спокойно отношение, както и вярата в напредъка. Нивата на функциониране на всяко дете са различни.

 

Какво трябва да направят родителите, ако имат притестение?

Първатата стъпка е правилното диагностициране и категоризиране – синдром на Канер, на Аспенгер или друг тип разстройство, например други генерализирани разстройства на развитието като синдрома на Рет и дезинтегративното разстройство на развитието. Предпочитам да не правя характеристики и анализ на синдромите, защото родителите могат да се объркат. Диагностицирането чрез интернет не е сериозно и надеждно. Симптомите са много и различни – една многоцветна гама, засягаща общуването – вербално и невербално, социалните взаимоотношения, поведението.

 

Как и къде се извършва диагностицирането?

Диагностицирането се извършва от екип, който включва психиатър, психолог и логопед. Изисква се активно наблюдение върху поведението на детето поне седмица. В някои европейски страни този период е 6 месеца. Провеждат се и разговори с родителите. Всяка информация за детето е важна още от развитието на бременността, протичане на раждането, възрастта на родителите. В България състоянието се диагностицира в Клиниката по детско- юношеска психиатрия „Св. Никола” към Александровска болница – град София.

 

Кога трябва да се вгледаме в повдението на децата си за аутистично поведение?

Около първата година на детето при адекватна психологическа оценка може да се диагностицира предразположението към аутистично поведение. То се наблюдава в динамика, на периоди от 3-4 месеца. Аутизмът може да бъде отключен при детето от силен стрес. Възможно е родителят да не интерпретира определена ситуация като стресопораждаща, но важно е как я възприема самото дете. В мозъка му могат да възникнат блокажи, като той спира еволюционното си развитие към момента на възникване на блокажа.

 

Какъв е лекът?

Няма медикаментозна терапия на разстройствата от аутистичния спектър. Използват се терапии за игнориране на стреса, поведенчески терапии, музикотерапия и други. Това е процес, който отнема време и продължителността е индивидуална. Понякога състоянието продължава цял живот. Някои изследвания сочат, че фолиевата киселина, приемана дори преди зачеването, е важен елемент в превенцията на аутистичните симптоми.

 

Аутизмът засяга ли интелекта?

Понякога интелектът се засяга, но не е задължително. Немалка част от хората с аутизъм имат изявени художествени и математически способности.  В световен план се говори, че известни личности с аутизъм са Бетовен, Моцарт, Леонардо Да Винчи, Кюри, Томас Едисон, Томас Джеферсън, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, а дори и Стив Джобс, Стивън Спилбърг, Джим Кери и други.

 

Все повече майки споделят, че не ваксинират децата си, заради страха, че ваксината може да предизвика аутизъм. Имат ли основание?

През 1998 година възникна огромен скандал, предизвикал масова паника и множество дела към фармацевтични компании, особено в САЩ и Великобритания.  Д-р Уейкфилд публикува статия, която описва случая на 12 деца с умствено изоставане, приети в Кралската свободна болница. Родители и лекари на осем от децата твърдят, че появата на поведенческите и умствените симптоми започват след поставянето на комбинираната ваксина против морбили, заушка и рубеола. Той дава пресконференция по темата като препоръчва използването на единични ваксини вместо комбинираната. Призовава за прекратяването на употребата на комбинираната, твърдейки, че тя носи риск от аутизъм. След 4 години научни проучвания тези твърдения остават  необосновани. Много деца са парализирани трайно след енцефалит, предизвикан от морбили.  През 2004 година журналистическо разследване открива, че д-р Уейкфилд е получил финансиране в размер на 55 000 британски лири от организация, заинтересована от дискредитирането на производителите на ваксини, като става публично ясно, че Уейкфилд е подал патентно заявление за конкурентна ваксина. В последствие е лишен от правото да практикува медицина.

 

Да разбирам ли, че няма научни доказателства, че ваксините причиняват аутизъм?

Родителите се притесняват най-вече от горепосочената ваксина, и по-конкретно от консерванта тимерозал, съдържащ живак, както и от факта, че бебетата се ваксинират с много ваксини на ранен етап от развитието им. Няма изложени научни доказателства, че ваксините причиняват аутизъм, но в САЩ съществува „Програмата за обезщетяване на увреждания от ваксини (VICP)”,  за която в медиите циркулират данни, че е изплащала обезщетения за увредени от ваксини деца с мозъчни увреждания, епилепсия и аутизъм.


Ехограф | 2013-08-01


Добави в Svejo