Преселението на българските лекари

Бягат, защото просто не издържат


Само два милиона българи плащат здравни вноски, но тежкото състояние на здравеопазването се дължи не само на това. Със заплати от 500 евро лекарите няма как да бъдат задържани, особено ако имат Германия като перспектива.

 

Лекарите започват да напускат България още с първата емигрантска вълна в началото на 90-те години. Откакто през 2007 година страната се присъедини към ЕС, медиците вече масово заминават, търсейки по-добри условия за работа в чужбина. Миналата година са емигрирали точно 500 български лекари - по официални данни на Българския лекарски съюз. От 2007 година насам заминаващите са много улеснени, тъй като дипломите се признават автоматично в рамките на ЕС. А и много от заможните западни държави спешно търсят квалифицирани специалисти, особено лекари.

 

Бягат, защото просто не издържат

Повечето млади медици се отправят към Германия, а лекарите със специалности - към Великобритания, Ирландия или скандинавските страни. Те бягат от най-бедната държава в ЕС, където средната лекарска заплата е в рамките на 500 евро. Мария знае защо не иска да започва работа в България - заради лошите условия и ниското заплащане. Възрастен педиатър, който желае да остане анонимен, разказва за липсата на превързочни материали, медикаменти и ширещата се корупция в болниците. "Не става дума само за по-добро заплащане или възможности за издигане в кариерата - много от колегите просто не издържат, защото не са в състояние да помогнат на пациентите поради липсата на пари за прегледи и лекарства", казва той.

 

Кой (не) си плаща вноските?

Председателят на Лекарския съюз Цветан Райчинов се опитва да обясни на какво се дължи окаяното положение на здравната система в България. "Няма друга държава в Европа, която отделя само четири процента от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване - в Германия за същата цел се предоставят над 11 процента.

 

За стабилна здравна система изобщо не може да се говори.

 

Всичко постоянно се променя, казва Райчинов. За четирите години управление на правителството на Бойко Борисов са се сменили четирима министри на здравеопазването. Според Райчинов реформата в здравеопазването от началото на 1999 година е обещавала много. Тогава е въведена солидарна и задължителна здравно-осигурителна система, като работодателите и работниците си делят осигурителните вноски. В действителност обаче само два милиона от трудоспособните българи плащат редовно осигурителните си вноски. Държавата е принудена да плаща за пенсионерите, войниците, затворниците, децата и държавните служители./ DW.DE


Ехограф | 2013-12-15


Добави в Svejo