Екочереши след листопада

Насърчават младите фермери в Кюстендилско да произвеждат екоплодове


Ако искате да отгледате екологично чисти плодове, не пръскайте черешите и плодните дървета в студа. Ако искате овошките ви да са здрави и без болести  - направете резитбата месец след листопада. С тези съвети, агрономите от отдел „Растителна защита” при областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил, се обърнаха към земеделските стопани и младите фермери днес.

В нашия, Кюстендилския регион има основно черешови и ябълкови масиви, посочи началникът на отдела Бойко Опърлаков, който посъветва производителите желаещи добив на качествена и екологично чиста продукция, да спазват някои лесни, но важни условия.

 

В плодовете няма да се натрупват пестициди,

 

ако се проведат някои превантивни дейности в овощните градини през есента и зимата, категоричен е шефът на Растителна защита. Той поясни още, че късните есенни третирания на трайните насаждения, трябва да се извършват в тихи и слънчеви дни, когато температурата на въздуха не е под 5°С. Тогава се работи с оптимален разтвор от 100-120 литра за декар, който осигурява пълно обливане на дърветата. За предпазване от бактериални и гъбни болести при всички видове костилкови плодове, е добре да се използва 2-процентов бордолезов разтвор при 60 - 70% окапала листна маса.

 

Резитбата също е много важна,

 

напомнят експертите. „Стопаните подрязват дръвчетата основно през пролетта, но разреждането на короните на овошките през вегетационния период, създава условия за развитие на болести в летните месеци”, категорични са специалистите. Те уточниха, че най-добре е резитбата да бъде 30-40 дни след листопада.

Важно е изсъхналите болни дървета да се изкореняват и да се унищожат чрез изгаряне, защото така се предотвратява възможността останалите овошки да поемат натрупаната зараза –вирусни, бактериални и гъбни болести, както и да се предотврати разпространяването на корояди.

Варосването на стволовете и дебелите скелетни клони се прави със смес от 2,5 кг гасена вар и 0,5 кг син камък. По този начин се избягва неравномерното нагряване през денонощието и се намалява риска от измръзване, тази практика предпазва и от лишеи и мъхове, посъветваха експертите от областната дирекция по храните в Кюстендил.

През невегетационния период в трайните насаждения е необходимо да се вземат профилактични мерки. По този начин се намалява рискът от болести, а това е гаранция за по-малко химични третирания в периода на вегетацията. Това е начинът да се запазят плодовете от натрупване на пестициди.

 

Бъдещето е на биологичното земеделие

 

и желанието ми е да направим всичко възможно, за да го стимулираме”, заяви за Ehograf.info  и директорът на ОДБХ-Кюстендил д-р Първан Дангов. Той беше категоричен, че отделът по Растителна защита към Дирекцията няма да пести съвети за добив на здравословна продукция. Смятам, че помощта е много важна особено за младите фермери и тези, които кандидатстват за евросубсидии по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони, посочи д-р Дангов. Той изрази надежда, че това ще подобри и бизнес климата в региона. 


Ангел Серафимов | 2013-12-11


Добави в Svejo