Аптеките остават в протестна готовност

От Националната аптечна камара искат среща с министъра на здравеопазването


Аптеките в страната остават в протестна готовност. Това заяви Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара след среща със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Вълев подчерта, че аптеките няма да затварят, но фармацевтите ще бъдат с жълти жилетки.  На срещата са били обсъдени краткосрочни и дългосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, възможността за въвеждане на Национална аптечна карта, настояването на камарата за единни държавни цени на лекарствата и др. Заместник-министър Пенков се е ангажирал да предаде настояванията на фармацевтите на министъра на здравеопазването, допълни още Вълев.

Членове на камарата изразиха тревогата си, че към момента системата за верифициране на лекарствата отнема време и дава грешки, което води до забавяне на обслужването на пациентите, както и тревога у пациентите дали медикаментите им са истински.

Вълев допълни, че не е ясно при наличието на фалшиво скъпоструващо лекарство кой ще плати на аптеката, в която е открито. От камарата отново са настояли за поетапно въвеждане на електроните системи - за верификация на лекарствата, за проследяване на движението на продуктите, новата система на НАП и електронната рецепта.

Миналата седмица са затворили за един ден над 700 аптеки, отново потвърди Велев и каза, че данните, предоставени от НЗОК за затворените аптеки се различават, тъй като не всички протестиращи са договорни партньори на Касата. От камарата настояват за среща с министъра на здравеопазването.

 


Ехограф | 2019-02-26


Добави в Svejo