УМБАЛ „Медика“ с кампания за безплатни прегледи за разширени вени

Прегледите ще се проведат между 5 и 8 март


Разширените вени не са състояние, а заболяване. Проблемът засяга все по-често младите хора, работещи в офис и водещи застоял начин на живот.

Приблизително 67 процента от жените и 37 процента от мъжете в България имат оплаквания в различните стадии на заболяването. По статистически данни само 5 процента от тях се обръщат към специалист за лечение. Причините за появата на „паяжини“ или „въжета“ от удебелени вени по краката са различни. Заболяването може да се дължи на генетична предразположеност, наднормено тегло, бременност, липса на движение, както и на много други фактори. То се характеризира с изявена сезонност. С повишаване на външните температури, тонусът и еластичността на кръвоносните съдове се понижават. Това води до увеличаване на венозния застой и оплакванията от оток, тежест и болки в краката и глезените.

Невинаги хората, страдащи от разширени вени могат да си помогнат сами, като прилагат в домашни условия студени душове, повдигане на краката и физическа активност.

Специалистите от  УМБАЛ „Медика Русе“ съветват: „При проблем с разширени вени, направете навременна консултация със съдов специалист, преди заболяването да премине в по-напреднал стадий. Пренебрегването му може да доведе до сериозни усложнения, като хронично възпаление или образуване на тромб“. Щом промените в структурата на кръвоносните съдове са започнали на едно място, в случая краката, много вероятно е кръвоснабдяването и на органите да бъде нарушено. На пръв поглед „невинното заболяване“ е част от групата на сърдечно-съдовите заболявания, които са основна причина за инвалидизация и смърт.

Това провокира УМБАЛ „Медика Русе“ да стартира кампания за безплатни прегледи от съдови хирурзи под мотото „Оставете нишките само по чорапите!“. Включено е и изследване - Доплер ехографията на кръвоносните съдове (артерии и вени), чрез което специалистите изготвят „карта“ на кръвоносната система.

 От 5-ти до 8-ми март 2019 г. от 16 до 19 часа, специалистите на отделение по Съдова хирургия са на разположение на гражданите за безплатни прегледи  за разширени вени. За целта е необходимо предварително записване на час на тел. 082 830 230  или адрес – гр. Русе, ж.к. „Здравец - Изток“, ул. „Рига“ № 35.

 


Ехограф | 2019-02-25


Добави в Svejo