Здравното министерство с пакет мерки за общинските болници

Целта е лечебните заведения да получат подкрепа


До днес на обяд Министерството на здравеопазването разработва пакет от мерки в подкрепа на общинските болници. Този ангажимент е възложен на здравния министър Кирил Ананиев след проведена в четвъртък среща при премиера Бойко Борисов с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските болници и с участието на вицепремиера Томислав Дончев. Министерството на здравеопазването започва анализи на финансовото състояние на всяко едно от общинските лечебни заведения. „Договорихме да представим в петък до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници в затруднено финансово състояние. В момента вече работи екип по този въпрос“, увери Ананиев.

Вчера, пред парламентарната комисия по здравеопазване Ананиев заяви, че с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса са подписали анекс към рамковия договор за медицински дейности за 2018 г., с което върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични заболявания, по която основно работят общинските лечебни заведения. Цената беше намалена от 500 лв. на 300 лв. и с анекса се възстановява на 500 лв.

 „На среща с лекарския съюз се разбрахме Надзорът да обмисли премахването на буфера, т.е. да се разпределя цялата сума, така че лечебните заведения да са наясно с цялостния си бюджет“, добави министърът.

 


Ехограф | 2019-02-08


Добави в Svejo