Отменят меморандум върху финансирането на иновативни лекарства

Медикаментите трябва да бъдат за онкологично болни


ГЕРБ рязко промени твърдата си позиция и заяви готовност мораториумът върху финансирането на иновативни лекарства за онкоболни да бъде отменен. Това стана ясно, след като по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че се е обадила на премиера Борисов и настояла за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Последва официална позиция на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, разпространена от партийния пресцентър. В нея се казва: 

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта  беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. 

По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината". 

По думите му, "въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение", от ПГ на ГЕРБ ще предложат на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ обаче ще подкрепят предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им, уточни той.

"Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти", заяви още Цветан Цветанов.

След като президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето заради мораториума, зам.-председателят на ГЕРБ го посъветва чрез медиите "да чете и да пита повече".

 


Ехограф | 2017-12-19


Добави в Svejo