Деца станаха лесовъд за един ден

200 деца се включиха в инициативата


Повече от 200 деца заедно с лесовъди отрегионалните дирекции по горите, държавни горски предприятия и горски стопанства се включиха със свои събития в кампанията на Изпълнителна агенция по горите „Лесовъд за един ден“.

Есенното издание на инициативата е поредното по реда си в национален мащаб като в рамките на тази седмица мероприятия с ученици се провеждат от експерти от Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите - София, Регионална дирекция по горите - Бургас,Дирекция природен парк - Витоша, Регионална дирекция по горите – Благоевград, Югозападно държавно предприятие,Регионална дирекция по горите – Смолян,Южноцентрално държавно предприятие.   

Кампанията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян "Есен в гората" стартира с инициатива на горските служители от Държавно горско стопанство – Златоград, които превърнаха в истински празникуроците за гората за деца от предучилищна възраст от Златоград. Малките природолюбители играха и научиха много за гората и нейните обитатели. „Наслаждавайте се на любимата гора и нейните богатства, разумно и отговорно“, пожелаха на децата новите им приятели от горското стопанство.

Деца от втори клас от Бургас също се докоснахадо лесовъдската професия. Мобилното горско училище на експерти на Регионална дирекция по горите - Бургас проведе обучение на тема „Широколистни и иглолистни дървета в България“. Младите лесовъди с интерес участваха в интерактивните игри,организирани от специалистите на РДГ, чрез които придобиха нови знанияза гората и дърветата в нея, опазване им и ползата от тях.

В София акцентът на интерактивните игри беше опазването на гората от болести и вредители. Докато се забавляваха децата научиха, че понякога, когато се увеличи броят на някои насекоми, те могат да увредят дърветата.„Възпитаването в отношение към горските екосистеми и грижата за тях в голяма степен доближава децата до професията на лесовъда и дейностите, които се извършват в горите. Най-ценното на лесовъдските игри е, че изграждат в подрастващите екологична култура, което е най-добрата превенция за опазването на горите“, подчерта д-р инж. Ани Петракиева, експерт в Агенцията по горите и преподавател по дисциплината „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет. 

Предстои провеждане на инициативата от служители на Регионална дирекция по горите – Благоевград и Югозападно държавно предприятие.


Ехограф | 2017-11-15


Добави в Svejo