Стотици се изследваха за диабет в страната

Важно е децата да се хранят здравословно за да се предотврати заболяването


Стотици българи се възползваха от инициативите за безплатното измерване на кръвна захар в Световния ден за борба със захарния диабет. Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната установиха наличие на заболяването при десетки изследвали се в рамките на днешната кампания. Тези пациенти получиха препоръки и консултации за последващо лечение. Кампанията е насочена именно към хората, които не предполагат, че имат захарен диабет.

"Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве", категорични са специалистите. Те допълват, че борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Важно е за децата да се създаде култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.


Ехограф | 2017-11-15


Добави в Svejo