Нови мерки за мръсния въздух в Разград

И станция показа превишение на нормите


Нови мерки по ангажимента си за решаване на проблема с неприятните миризми в Разград предприе Областният управител Гюнай Хюсмен. Те са свързани със замерването на качеството на атмосферния въздух и установяването на вида на замърсяването. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград. След писмо на Областния управител до Министъра на околната среда и водите Нено Димов с настояване за извършване на постоянен мониторинг на качеството на въздуха, в Разград бе изпратена Мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух. Съоръжението на Регионалната лаборатория в Плевен на Изпълнителна агенция по околна среда извърши замервания в продължение на 72 часа – от 12,00 ч. на 23 октомври до 12,00 ч. на 26 октомври, подвижната лаборатория бе ситуирана в района на двете пречиствателни станции в областния град.

По-късно от ИАОС на Областния управител бе предоставена информация за резултатите от изследването на мобилната лаборатория. Те сочат, че в посочения период няма надвишаване на нормите за наличие на: фини прахови частици, серен двуокис, въглероден окис, азотен окис, азотен двуокис, озон и амоняк.

Превишение обаче е установено в част от периода при замерване на наличието на сероводород. При допустими 0,005 мг./куб.м. на 24 октомври е измерена средна стойност от 0,017 мг./куб.м., максималната е 0,068 мг./куб.м. в 13,00 ч. на 24 октомври. На 25 октомври нивата са средно 0,053 мг./куб.м., като най-високи са в 19,00 ч. – 0,298 мг./куб.м. През първите 6 часа на 26 октомври средната стойност е 0,025 мг./куб.м., а най-високата - 0,069 мг./куб.м. в 7,00 ч.

С оглед на последователните си действия в посока решаване на проблема с неприятните миризми в Разград Областният управител Гюнай Хюсмен подготвя заповед за сформиране на експертна комисия от представители на: Областна администрация-Разград, Общинска администрация-Разград, Общински съвет-Разград и големи фирми от региона.


Ехограф | 2017-11-09


Добави в Svejo