Всеки трети българин се справя трудно с разходите за здраве

Според статистиката всеки 10-ти е взимал заем за да се лекува


Почти всеки трети българин се справя трудно или много трудно с разходите за здраве, а всеки 10-ти е взимал заем, за задоволяване на здравните си потребности. Това каза доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Проучването е част от проект, в който са извършени общо четири проучвания, свързани със здравето, качеството на живот, разходите за здраве и социалните неравенства в здравето. В допитването, направено в периода януари – април 2015 г., за личните разходи за здраве са участвали 800 домакинства, а в допитването за социалното неравенство, извършено през тази година - 2340 лица.
 
Над 50% от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, каза още доц. Ивков. Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване, варира между 5 и 20%, подчерта той. Високите разходи при разболяване на един член от семейството достигат до катастрофалните 36 % от доходите”, добави още доц. Ивков.


Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, федшер или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева от института. Сърдечно-съдовите проблеми и високото кръвно налягане вече не са само здравен, а национален проблем, се посочва в проучването.


Ехограф | 2017-11-08


Добави в Svejo