Болница въведе „видео жестов превод”

Той е в услуга на пациентите с увреден слух


МБАЛ „Света София” e първата в България болница, която вече предлага услугата ''видео жестов превод'' на пациенти с увреден слух.  Така всеки пациент в неравностойно пoложение, дължащо се на увреда на слуха - възрастен, ученик, дете, ще има директен достъп до здравните услуги. Това ще става възможно благодарение на модерните технологии, чрез които може да се направи жестомимичен превод, съобщиха от болницата.

Мястото за контакт е обозначено със специален стикер на регистратурата на МБАЛ „Св. София”. Проведено е обучение с реални демонстрации за обслужване на граждани с увреден слух, чрез ползване на онлайн платформата за видео жестов превод. Предстои включване в онлайн мрежката и на ДКЦ „Света София” – Люлин. С новата услуга МБАЛ „Св.София”, в партньорство с „ТоталКей" и Фондация „Заслушай се", ще подпомогне медицинската грижа за пациентите с увреден слух, отбелязват от здравното заведение.

В България по неофициални данни има приблизително 120 000 души с различна степен на увреждане на слуха, от които около 25 000 човека ползват като основно средство за общуване български жестов език.  МБАЛ ''Св. София'' е първото лечебно заведение в страната, което въвежда услугата, в помощ на пациентите с проблеми със слуха.

 


Ехограф | 2017-11-08


Добави в Svejo