Има шанс за оцеляването на болницата във Враца

Вече има оздравителна програма за спасяване на лечебното заведение


Два са вариантите по които се работи, за да бъдат стопени натрупаните 12 милиона лева задължения. Това заяви пред медиците от лечебното заведени народният представител Петя Аврамова. Тя поясни, че вече има оздравителна програма и няма да бъдат закривани отделения. Междувременно бяха изплатени 40% от заплатите за юли на персонала на болницата. Лекарите от болницата са доволни от преведените заплати за месец юли, но се съмняват, че това ще се случва редовно занапред. „Предизвестието за напускане е с едномесечен срок. Причината е системното неизплащане на трудовите ми възнаграждения от страна на болницата в срок, както невъзможността за осъществяване на медицинска дейност според правилата за добра лекарска практика поради недостиг на основни медикаменти и консумативи“, сподели по-рано лекар от болницата във Враца.

От ръководството на лечебното заведение са категорични, че търсенето на възможност за оздравяване на лечебното заведение, съвместно с Министерството на здравеопазването, ще продължи и другата седмица.

Общинският съвет във Враца пък гласува да разсрочи с една година дълговете за местни данъци и такси на болницата в размер на 490 000 лева.

„Разговаряхме с финансовия министър Владислав Горанов и д-р Дариткова. Предстои среща между мен, министъра, д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова“, каза днес министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по повод натрупаните задължения на болницата във Враца и Ловеч. „Търсим решения, централизирана система, откъдето да могат да теглят кредити“, посочи той.

Въпреки обявената готовност за намиране на решение, протестиращите обявиха, че са готови и на по-крути действия, като вече върви организация утре да се затвори път Е 79 между Враца и Мездра.


Ехограф | 2017-10-09


Добави в Svejo