Откриха причината за кариесите

Това са неправилните грижи за зъбите и нездравословния начин на живот


Нездравословния начин на живот и неправилните грижи за устната кухина са основната причина за появата на кариеси по зъбите. Това са установили американски и австралийски учени. Те отхвърлят тезата, че появата на кариесите е генетично предразположение. Те са взели натривки от устната кухина на голяма група близнаци. От тях 205 са били еднояйчни, а 208 – двуяйчни. Това е позволило да бъдат открити различия в генетичните особености на оралния микробиом у деца, които се развиват в сходни условия.

Установено е още, че част от микрофлората наистина се наследява, но не онази, която е свързана с появата на зъбни увреждания. Заключението на специалистите е, че с времето процентното съотношение на предаваните от родители на деца микроби намалява, докато броят на свързаните със заобикалящата среда микроорганизми се увеличава. За съдържанието на стрептококи, с които е свързано развитието на кариеси, в устата са отговорни външни, а не наследствени фактори.

Експертите препоръчват грижите за устната кухина при децата за започва още преди появата на зъбки. По тяхно мнение, за разпространението на бактериите допринася консумацията на захар. Те препоръчват като профилактика зъбите да се мият не по-малко от два пъти дневно. 


Ехограф | 2017-09-18


Добави в Svejo