Уволнената д-р Троева ще си търси правата в съда

Преди дни тя беше освободена като шеф на Фонда за лечение на деца


Уволнената директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева ще търси правата си по съдебен път. Заповедта за освобождаването й бе подписана в понеделник от министъра на здравеопазването Николай Петров. Самата д-р Троева обаче е отказала да я подпише.  Вчера от Министерство на здравеопазването съобщиха, че мотивът за уволнението на директорката на Фонда за лечение на деца е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към Фонда. От ведомството са подали и сигнал в прокуратурата. В интервю за БНТ Тинка Троева бе категорична, че случаят, за който е наказана с уволнение, а именно изпращането на бебе в Германия за чернодробна трансплантация, е решен според правилата и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника. 
"Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие. И след като обсъдя с него това, което казвам. Разбира се, че ще се защитавам. Досега съм живяла почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя", допълни д-р Троева.
Министърът на здравеопазването д-р Николай Петров заяви по повод уволнението на д-р Троева, че е бил изправен пред дилема.
"Става дума за грубо нарушаваше на правилата. Става дума за много болно детенце, което се нуждае от трансплантация, а донор е майката", поясни Петров. Детенцето не е било регистрирано в наш трансплантационен център. 
"Ако бях подписал (документа за изпращането на пациента) ставах клиент на прокуратурата, ако не – заплашвах живота на детенцето. Състоянието на детенцето се влошава прогресивно и ако го върнем, ние заплашваме живота му", посочи още той. 

Относно финансовата страна на въпроса министър Петров заяви, че минималната сума е 120 000 евро. "Аз искам да спасим живота на това дете", каза още той.


Ехограф | 2017-09-13


Добави в Svejo