„Всех Светих” отново отвори врати

Храмът, съборен преди повече от 40 години вече посреща миряни


Възстановеният повече от 40 години след събарянето му храм „Всех Свеятих” в Русе отвори врати. Сградата се намира на метри от мястото където е била преди десетилетия в Парка на възрожденците. На тържеството присъстваха министър председателят Бойко Борисов, както и много общественици и дарители на храма. На освещаването беше и Негово светейшество Българският патриарх Неофит. Именно по времето когато той беше Русенски митрополит започна възстановяването на църквата. Патриарх Неофит отправи пожелания за здраве и благоденствие към целия български народ. Припомнена беше историята за разрушаването на храма през 1975 година и пътя на изграждането му. Русенският митрополит Наум изрази благодарност към дарителите и подари на Българския патриарх Неофит почетен знак на Русенската митрополия „Св. Димитър Басарбовски“ 1-ва степен, а на премиера Борисов – икона. Митрополит Наум връчи грамоти и икони на архиереите гости, духовниците и дарителите. Кратко приветствие отправи и митр. Лонгин, представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

В края на февруари 2016 г. създаденото за възстановяването на храма сдружение „Всех Святих“ прехвърли собствеността му на Русенската митрополия, връчвайки нотариалния акт и ключовете за църквата на Русенския митрополит Наум. Помощ за възстановяването на храма оказа и премиерът Бойко Борисов, който се ангажира да бъдат осигурени средства за довършването му, като кабинетът отпусна 250 000 лв. Работата по възстановяването на църквата започна през 1998 г., а същинската дейност стартира през 2007-а година.

В освещаването и Светата Литургия в храма се включиха духовници от митрополитски хор „Св. Димитър Басарбовски“, хор от Украйна и хористи на Руското подворие в София, гости-духовници и архиереи. Теренът около храма също е изцяло облагороден, като са изградени нови бордюри и каменна основа на тротоарите, възстановена е пешеходната алея пред църквата и има ново осветление.

 

 


Ехограф | 2017-09-11


Добави в Svejo