Държавата на крак да прибере децата в училище

Часове пропускат не само ромчетата признават от правителството


Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици. Не трябва да се разчита само на педагогическия персонал. Това е грешка от миналото. Това обяви в ефира на национална телевизия вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки отпадането на много деца от малцинствата от училище.  „Тук трябва да е ангажирана цялата държава, защото това е първостепенен приоритет”, подчерта вицепремиерът. Според него, ако дете, което днес трябва да е в първи клас, но не отиде на училище, след години то не може да пише, да чете, не е интегрирано в обществото и няма усет за правила. 


Пред себе си има 2 перспективи – или да е клиент на социалната система, или на прокуратурата и правоохранителните органи. Това не трябва да се допуска, затова говорим за мобилизация на целия държавен апарат – учители, директори, служители на общините и на областните администрации, социални работници плюс МВР”, изтъкна вицепремиерът.  Дончев призна, че не само ромчета не ходят на училище.  "Огромната част от незаписаните имат такъв етнически произход, но не е честно, че само ромчета не ходят на училище”, допълни министърът. 

По думите му всеки случай е различен. Някои семейства не пращат децата си на училище, защото за тях образованието не е ценност, други – заради предразсъдъци, свързани с конкретната възраст и отношения с деца от другия пол, трети не ги пращат поради притеснението, че не могат да ги облекат прилично.  "Затова цялата тази армия от държавни чиновници от различни институции е мобилизирана и съм убеден, че ще има ефект по отношение на вкарването на децата в класната стая", категоричен беше вицепремиерът.

 


Ехограф | 2017-08-29


Добави в Svejo