Психолози искат оставката на Янка Такева

Причината е изказването и, че не се справят с агресията на децата


Психолози поискаха извинението и оставката на синдикалния лидер на учителите Янка Такева заради твърдението й, че не се справят с агресията в училище. В интервю в понеделник лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че "психолозите в училище приемат децата като пациенти. Те затова в учебните заведения не са приети достатъчно добре. Психологът не може да осъзнае, че проблемите на децата са социално-педагогически. Психологическите, менталните проблеми и физическите си личат с просто око."  Такева дори препоръча на просветното министерство да увеличи броя на педагогически съветници в училищата, защото проблемът с агресията е социално-педагогически.  Думите й предизвикаха остра реакция на училищните психолози. Те излязоха с отворено писмо, в което пишат, че са силно възмутени от изказването й, искат публично извинение от Такева. "Считаме, че безпомощността на системата говори с този глас винаги когато е й угодно на системата да не се променя и да се спасява, за което й е необходимо да намери виновен, когото да посрами, посочи с пръст и публично унижи. Изказването на г-жа Такева е израз на онази най-ретроградна част от отломките на наукоподобно мислене, която създава най-големите бариери пред реформите в образованието", заявяват психолозите. 

В отговор на думите на Такева, че се отнасят към децата като към пациенти психолозите обясняват: "Никъде в нормативните актове, касаещи дейността ни, не сме определяни като медицински специалисти и Етичния ни кодекс не позволява да приемаме деца, учители, родители като пациенти, което е добре да се разбира от Вас и прецизира в изказванията Ви". Психолозите заявяват още, че не може да има изисквания, а да няма никаква установена методика на работа. Те обясняват, че заедно с педагогическите съветници работят с най-малко власт и уреден статут в системата, в условия на зависимост от директора на училището и неговата собствена визия за тяхната работа, без национални приоритети в психологическото обслужване в образованието. Затова се налагало да обясняват какво точно правят и защо резултатите от работата не идвали веднага.

"Нито като синдикален лидер, нито като професионалист г-жа Такева има очи и може да застане пред нас или пред други наши колеги, било то учители или специалисти, и да каже кога и какво тя лично е предприемала някога не само за психолозите и педагогическите съветници, но и за психичното здраве и емоционалната цена, която всеки от работещите в системата плаща, за да я бъде тази система, да има опорите си и малкото дъх за надежда. 

На прага на новата учебна година призоваваме този синдикален лидер да се отмести встрани със социално-педагогическия си подход, който само може да гради стени и интернати помежду ни. Ние искаме да се срещнем като човешки психични социални говорещи същества", завършва позицията на психолозите. 

По думите на Янка Такева, трябва да има допълнителна квалификация за училищните психолозите. Трябва да се обърне много сериозно внимание и на общественото възпитание, за да се реши проблема, да има и социален педагогически работник в училището. На противоположно мнение беше психологът Младен Владимиров. Той отхвърли твърденията на Такева, че работят само превантивно и не са достатъчно квалифицирани. "Нашата задача е да направим тази превенция, а не се чувстваме подкрепени", заяви Владимиров, който връчи писмото на Такева в ефира на телевизията. Спорът между двамата приключи с общото им мнение, че психологът има място в българското училище и той трябва да бъде подкрепен.


Ехограф | 2017-08-18


Добави в Svejo