Линейките може да останат без комуникации

Специалисти обаче коментираха, че това няма да се случи


Линейките на „Спешна помощ” в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това обяви Любомир Петров от Консорциум „Електронно здравеопазване” в ефира на една от националните телевизии. Фирмите, които поддържат системата от създаването й през 2009 г., обявиха преди дни, че прекратяват ангажимента си заради изтичане на договора си с Министерството на здравеопазването. Ведомството се забави с процедурата за нов конкурс с мотива, че се опитва да постигна по-ниска цена. Така се появи риск в спешните центрове да се върнат към писането на адреси на хартия.

"Променихме решението си, защото сме социално отговорни компании - всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат служителите на „Спешна помощ” и гражданите спокойни, решихме да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик”, подчерта Петров. Консорциумът ще работи за своя сметка, докато трае процедурата. 

„Ако се проточи прекалено дълго време, ще дискутираме с МЗ (…) 2-3 месеца ще издържим”, добави той.  Петров уточни, че е възможно да се постигне по-ниска цена от плащаните до момента 180 000 лв. месечно. По думите му не било такъв проблем.  "Поддържаната от „Електронно здравеопазване” система е само един от каналите за връзка между телефон 112, центровете за спешна медицинска помощ и линейките, като евентуалното й спиране не би създало проблем за гражданите", заяви Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб”. Тя посочи, че е обсъждала въпроса с ресорния министър проф. Николай Петров. 

По думите й даже и в малките населени места има още възможности за контакт със спешните екипи, като проблем би било единствено липсата на джипиес, който да покаже на диспечера къде е линейката.  Що се отнася до записите на обаждания, Георгиева отбеляза, че всяка връзка на гражданин с телефон 112 се пази в системата на спешния телефон. По думите й е "малко обидно", че фирмите са отстъпили чак след обществена натиск.


Ехограф | 2017-08-14


Добави в Svejo