Лекарствата с електронни рецепти

Бързо и лесно обслужват клиентите


Лекарствата ще се продават с електронни рецепти. Това предвижда споразумение за сътрудничество между здравната каса и Българския фармацевтичен съюз (БФС), подписано между двете страни. То предвижда координиране на усилията на страните при внедряване и приложение на електронната рецепта и електронното отчитане на аптеките във връзка с приоритетите на електронното здравеопазване на Република България.

 

Управляващите органи на касата и фармацевтичния съюз отчетоха, че с рамковото споразумение се създават гаранции за ефективен достъп на здравноосигурените лица до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели при спазване на действителното законодателство и балансът на интересите на всички договорни партньори на касата.

 

Рамковото споразумение включва следните още две направления. Първото е провеждане на системен предварителен и текущ контрол при предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от бюджета на касата.

 

Другото направление предвижда сътрудничество между касата и фармацевтите в решаването на възникнали проблеми, както и взаимодействие при изработването на съвместни актове и инициативи за промяна на нормативната уредба.


Виолета Христова | 2013-12-03


Добави в Svejo