Пет години от атентата в Сарафово

До сега делото е отлагано седем пъти


Днес се навършват пет години от атентата на летището в Сарафово. На 18 юли 2012 г. в късния следобед, взрив, скрит в раницата, избухна в автобус с израелски туристи. Тогава загинаха шестима души сред които българският шофьор Мустафа Кьосов. Ранените бяха 37.

Делото по случая все още не е започнало и досега е отлагано седем пъти. Причината е невъзможността за редовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани и едно от юридическите лица. Нов опит ще бъде направен през септември.
Обвинителният акт беше внесен в съда четири години след инцидента -  на 15 юли 2016 г., като подсъдими по делото са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни. Въпреки множеството опити на прокуратурата двамата обвиняеми не бяха екстрадирани и изправени на съд в България. Когато започне делото срещу тях ще се гледа задочно.
На мястото на атентата е издигнат паметник. Там всяка година се провежда церемония в памет на жертвите. За възпоменателната церемония тази година, организирана от посолството на Израел у нас, в Бургас ще пристигнат роднини на жертвите.


Ехограф | 2017-07-18


Добави в Svejo