Десетки играха хора в Русе в Световния ден на физическата активност

Инициативата беше на Лечебни зеведения


Десетки русенци се включиха във флашмоб посветен, на Световният ден на физическата активност, който се отбелязва днес. Инициативата беше на Лечебни заведения "Медика", а в нея се включиха танцьори от фолклорна формация "Русчук" и танцова школа "Играорци". Мотото на кампанията бе "Движението е здраве и сила".
Точно в 10 часа, под звуците на фолклорна музика, танцьори, медицински работници и пациенти се хванаха на хоро. Българските ритми събраха минувачите, и много от тях не само снимаха случващото се с мобилните си телефони, но и се включиха в танците, завладени от фолкорната музика. В продължение на час, малки и големи играха хора пред входа на Диагностично - консултативен център  - 2.
Световният ден на физическата активност се отбелязва с решение на Световната здравна асамблея от 2002 година. У нас кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели подобряване физическата активност в ежедневието на хората, приобщаване на по-големи групи от населението към физически активен начин на живот и ограничаване действието на рисковите за здравето фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и злоупотреба с алкохол.
Обездвижването е сред основните рискови фактори, водещи до хронични заболяване и смърт сочат данните на СЗО. Според проучванията, физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве, а редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло и по-доброто психично здраве, но и предпазват от редица заболявания. Доказано е, че хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт и остеопороза. Не на последно място, физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.
 


Ехограф | 2017-05-11


Добави в Svejo