Супер лазер лекува простатата

Безкръвни операции в „Софиямед“


С последно поколение комбиниран лазер – Revolix Duo (Тилиум и Холмиум) за лечение на увеличената простата и бъбречно-каменна болест разполага урологичното отделение на болница „Софиямед“. Благодарение на апарата от най-ново поколение в болницата се извършва лечение с максимално високи  резултати за пациентите. С новата технология се оперира бързо, точно и безкръвно, с кратък болничен престой. Тя позволява и максимално бързо възстановяване и по-добро качество на живот при пациентите.

                     

Тулиум лазера, превъзхожда всички лазери до този момент с контролираното проникване в тъканите, което дава възможност на хирурга за бързо и ефективно премахване на нежеланата тъкан и същевременно запазването на контрола на посоката на лазерната енергия и по този начин намаляването до незначителна степен вероятността от усложнения. Същевременно практически няма ограничение за големината на отстранената тъкан чрез енуклеация (изрязване) при голям обем патологична тъкан.

 

При последната специализация на Иван Велев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ „Софиямед“, по новата миниинвазивна методика в университетската болница в Майнхаим, Германия, през септември колегите му споделят, че отворените операции на простатата при тях са сведени практически до нула точно с този вид лазер. Същевременно процедурата протича практически без загуба на кръв, къс следоперативен престой, обикновено еднодневен престой на катетеризация и бързо възтановявяне на пациента. Лазерът дава възможност да бъдат оперирани пациенти с хронични заболявания, диабет и сърдечно-съдови проблеми, рискови за другите видове оперативни методи на простатната жлеза.

 

Ръст на заболяването

 

Постоянно нараства броят на новодиагностицирани в отделението по урология на МБАЛ „Софиямед“ случаи на заболявания на простатната жлеза, обясни д-р Велев.  „През последните години българският пациент получи достъп до многообемна информация по въпросите на урологични заболявания, в това число и за профилактика с цел ранна диагностика. Тази тенденция се наблюдава най-вече при мъже с оплаквания от страна на простатната жлеза. Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), представлява важен здравен проблем на съвременното общество и най-често срещано заболяване в мъжката урологични патология. Въпреки че е доброкачествено, това заболяване с прогресивната еволюция може окаже отрицателно въздействие върху качеството на живот на пациентите“.

 

Удря мъжете след 50

 

Критичният период, от който се отчитат случаите на заболяване на простатната жлеза, е навършването на 50 години, но никоя възраст не е пощадена. С нея рискът от развитие на рак на простатата при мъжете нараства. Възрастта обаче не е причина за рак и уголемяване на простатата при мъжете, а е само един от факторите. Действителната причина за поява на заболяването все още се смята за неизвестна. Разглеждането на редица проучвания дава сериозни основания да се счита, че ракът и хиперплазията на простатата е генетично обусловено заболяване. Мъже, които знаят, че имат заболяването в рода си, трябва да направят първия си преглед още щом прехвърлят 40 години. А всеки мъж над 50 г. трябва вече редовно да следи състоянието на простатната си жлеза. Много от тях обаче отлагат прегледа при специалист заради страха от операция. Прегледите, както и лечението на заболяванетп се финансира от здравната каса. Мъжете над тази възраст имат право веднъж на 2 г. да се изследват за простатно-специфичен антиген като част от профилактичния преглед. Макар че не е 100% категорично, това изследване дава информация за доброкачествен растеж на простатата или съмнение за злокачествено образувание, допълва д-р Велев.

 

Лазерна хирургия

 

Модерната урология в момента е изправена пред разнообразие на избор от  минимално инвазивни алтернативи за лечение, с цел да се осигури най-добрия терапевтичен подход за тази патология, обясни д-р Велев. С появата на алтернативни минимални инвазивни методи се поставиха нови изисквания пред трансуретралната хирургия като в основата им бе поставена максимално минимизиране на кръвозагубата и болничен престой без отстъпление в качеството на крайния резултат. Простатната лазерната хирургия има няколко потенциални предимства в сравнение с други методи на лечение на простатата и те са малък риск от кървене, най-бързо възстановяване, минимално следоперативно носене на катетър.


Мариана Маркова | 2013-12-03


Добави в Svejo