Ферми в Пловдив под карантина заради птичи грип

Над 3000 патици са умъртвени заради епидемията


Над три хиляди патици, отглеждани във ферма в пловдивското село Маноле, са умъртвени заради разпространение на инфлуенца по птиците. Всички стопанства в радиус от 10 км са поставени под карантина, съобщиха от Областната агенция по безопасност на храните.

Засега птичият грип е регистриран само в една партида животни, доставени до село Маноле от Унгария на шести декември. Превантивно всички болни и контактни  патици  са умъртвени.

"Разпоредих отново да се извърши физическа проверка на всички птицевъдни обекти в тази зона. Този щам, който е открит лабораторно, не е опасен за човека, още повече като се мине през термична обработка на птичите продукти", коментира д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция на агенцията по храните в Пловдив.

Има обаче риск за работниците и ветеринарите, които са имали пряк досег с болните птици. Хората са инструктирани как да действат. Работещи наблизо, заявиха пред камерата ни, че не са притесни и не знаят за разпространението на птичи грип в Маноле. Карантината в Пловдивско ще продължи поне 40 дни. Собствениците на ферми, в които има унищожени животни ще бъдат обезщетени.

 


Ехограф | 2016-12-21


Добави в Svejo