Търговци на риба не отчитат продажби

Нарушението бе засечено на пазара в Бургас


Търговци на риба не отчитат извършените от тях продажби на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас. Това са установили при проверки инспекторите от звеното за фискален контрол на Националната агенция за приходите, съобщиха от агенцията. При наблюденията отчетените среднодневни продажби на един от търговците са се увеличили със 740 процента, а на друг - с 421 процента, в сравнение с месеците отпреди присъствието на данъчните служители. 

Наблюденията на продажбите на прясна, охладена и замразена риба на общинския пазар в Бургас са извършени на два етапа - през април и през септември 2016 година. Данъчните констатират, че макар и да има леко подобрение в поведението на търговците на риба през септември в сравнение с април, като цяло по време на тяхното присъствие, среднодневните обороти на търговците се увеличават в пъти в сравнение с месеците преди това. 

Така например среднодневните продажби през април по време на наблюденията на фискален контрол са средно четири пъти по-високи отпреди това. В същото време, при присъствието на инспекторите през септември, оборотите отново са се увеличили - вече с 2,5 пъти.

Според данъчните власти предпоставките за укриване на доходи от търговците на риба са свързани с остаряла нормативна база, регламентираща продажбата на пресния улов. 

Друг проблем е свързан с нелегалния внос в багажници и микробуси на морска стока от Гърция, тъй като е изключително трудно документирането на реалното количество риба, влизащо в страната. 

За да се ограничи сивата икономика при търговията с риба, от НАП планират съвместни контролни действия с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и с Българската агенция по безопасност на храните.

 


Ехограф | 2016-10-28


Добави в Svejo