10 на сто от българите са с диабет

Скрининг лови коварната болест в зародиш


Диабетиците в света са над 450 млн. души. В България 9,6 на сто от хората са с диабет, като 2,5 на сто е неоткритият диабет. Тревожна е тенденцията, че долната възрастова граница на коварното заболяване непрекъснато да пада. И докато диабет тип 1 се изявява остро, драматично, диагностицира се обикновено навреме, то диабет тип 2 протича безсимптомно в първите 5-6 години от протичането си. Когато се открие, обикновено е вече късно.

                      

Диабетът води до тежки усложнения, лечението им изисква огромен финансов ресурс и влошава драстично качеството на живот на хората, намалява и продължителността на живота. Когато е диагностициран навреме обаче, диабетът може да бъде предотвратен или забавен чрез подходящи промени в хранителния режим, двигателната активност, с прием на медикаменти.

 

Когато хората са диагностицирани във фазата на предиабета, след подходящи промени в начина на живот 25 процента от тях оздравяват, 25 процента остават в групата предиабет, а само 50 процента стават диабетици, и то след много по-голям период от време Ако хората с предиабет не знаят, че са болни и не се лекуват, 70 процента от тях стават диабетици и развиват тежки усложнения. Ако се извършват повече скрининги, не само ще намалеят финансовите ресурси за лечение на диабета, а и ще се запази здравето на повече хората, което е най-ценното.

 

В първата неделя на декември сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” ще проведе скрининг за диабет тип 2, предиабет и метаболитен синдром от 10 до 12 часа в залата на народно читалище "Искра-1964" – София, ж.к."Западен парк", бл.60. Това съобщи председателят на сдружението Мариана Александрова.

 

Скрининговата акция за диабет и метаболитен синдром има за цел да установи риска от диабет тип 2 и метаболитен синдром. Търсената таргет група в конкретния скрининг е 18-55 години.


Виолета Христова | 2013-11-30


Добави в Svejo